Jak souvisí koronavirus s ekologií?

Hur hänger coronaviruset ihop med ekologi?

Den nuvarande globala krisen kopplad till coronaviruspandemin genomsyrar oavsett vilja alla områden av våra liv. Oavsett om det handlar om området för fysisk och mental hälsa, mellanmänskliga relationer, ekonomi, politik eller kanske just ekologi och hållbarhet. I den nuvarande situationen är det självklart att vår uppmärksamhet främst riktas mot att stoppa pandemin och bevara vår hälsa. Miljö har därmed hamnat på andra plats. Det bör dock inte glömmas bort, inte ens i denna svåra tid. Vilka är de negativa, men också de positiva effekterna av "korokrisen" på miljön? Vad kan vi göra för att fortsätta leva hållbart även under coronaviruskrisen och efter den?

Positiv eller negativ påverkan?

Luften och hela planeten har nu fått ett betydande lättnad. Globalt minskar koldioxidutsläppen tack vare begränsad flyg- och vägtransport, vilket direkt hänger ihop med den lägre efterfrågan på olja och andra fossila bränslen. Den globala förbrukningenhar också minskat, vilket resulterar i en lägre efterfråganoch produktion. Människor investerar generellt sina pengar bara i det de för närvarande behöver, de lever mer hållbart och sparar "för sämre tider".

Vid första anblick kan det verka som att coronaviruskrisen kommer att ha en positiv påverkan på miljön. Är det verkligen så? Låt oss se på det från ett annat perspektiv.

Du har säkert märkt att ämnet miljön nu gradvis har försvunnit både från medierna och från statliga och internationella insatser. Regeringar fokuserar självklart intensivt på att vidta olika åtgärder för att bromsa spridningen av pandemin och säkerställa en fungerande sjukvård. Efter krisen kommer de att fokusera på att mildra effekterna av den ekonomiska krisen och vidta åtgärder för framtiden. Ämnet klimatkrisen kommer därför att fortsätta att skjutas åt sidan.

Ett annat problem som uppstår i samband med pandemin är den ökande mängden engångsavfall, oavsett om det handlar om medicinska hjälpmedel, engångsmasker och respiratorer, plastförpackningar som börjar återvända till hyllorna i stormarknader som en del av hygienåtgärderna, eller engångsmuggar och lådor från restaurangleveranser. Det är förståeligt att detta handlar om viktiga hygienåtgärder, som dock kommer att resultera i en stor mängd producerat avfall och i framtiden kommer det att bli svårare att återgå till det vi så hederligt har kämpat för.

 

Vad kan vi göra för att fortsätta leva hållbart även under coronaviruskrisen och framför allt efter den?

Den ekologiska krisen är fortfarande här, även om den inte får tillräcklig uppmärksamhet just nu. Låt oss inte bortse från alla tidigare vanor kopplade till en hållbar livsstil som vi har byggt upp. Ja, hygienåtgärder är nu i första hand, men vi kan fortfarande bete oss så skonsamt som möjligt.

SKYDD:

- “Min mask skyddar dig, din mask skyddar mig.”Att ha ett skyddande munskydd när man är utomhus är en nödvändighet i dagens läge. Istället för de engångsartiklar som måste kastas efter varje användning kan du sy en återanvändbar mask. Du kan på så sätt ge nytt liv åt de gamla tygerna eller t-shirtsen som du sparar hemma och samtidigt skydda miljön. Det räcker med att koka den efter varje användning, torka den och stryka den så är munskyddet redo för nästa användning.

KÖP:

- För matinköp kan du fortfarande använda återanvändbara väskor och påsar - det räcker med att rengöra dem regelbundet. Du kan koka tygpåsar efter varje användning.

- Livsmedelslager gör bara sådana som du kan konsumera inom den angivna tiden. Livsmedel med begränsat utgångsdatum ska placeras i kylskåpet på en synlig plats framme.

- Köp inte förpackat vatten! Om du har varit van vid att dricka kranvatten kan du fortsätta göra det utan problem. För en bättre känsla när du dricker, använd GoodFilter aktivt kol för naturlig rengöring av kranvatten.

- När du beställer från internet bör du vara försiktig. Mycket fritid hemma lockar oss att sätta oss vid internet och beställa olika varor som vi är övertygade om att vi behöver. Men låt oss ställa oss frågan: "Behöver jag verkligen detta? Finns det något mer miljövänligt alternativ? Stöd företag som erbjuder olika hållbara, ekologiska och återanvändbara produkter.



MATLAGNING:

- Utnyttja den tid du har hemma och lagar fullvärdiga måltider av rena, hälsosamma ingredienser. Du kommer att veta exakt vad din mat innehåller och därmed minska förpackningar och bränslen för hemlevererade måltider. Det är okej att stödja sina favoritrestauranger även under en kris och beställa mat från dem då och då. Välj sådana som åtminstone packar maten i ekologiska biologiskt nedbrytbara eller återanvändbara förpackningar.

- Kompostera! Kompostera alla bioavfall. Om du inte har en trädgård, skapa en så kallad maskkompost. Kompostet kan du sedan använda till exempel för att gödsla inomhusväxter.

- Om du pendlar till jobbet, förbered din lunch i förväg i återanvändbara lådor eller en påse av bivax.

 


Gör det själv:

- Använd din fritid och lär dig hur du kan göra många saker själv. Det finns många guider på internet om hur man gör hemgjord kosmetik eller rengöringsmedel av enkla naturliga ingredienser som är skonsamma mot miljön. Visste du att det är möjligt att städa hela hemmet bara med hjälp av tre assistenter - bakpulver, ättika och citronsaft?
- Dammet samlas på symaskinen? Det är hög tid att ta fram det och prova att sy nya bitar för sommaren, förutom munskydd! Hälsningar till upcycling!
- Och i köket är det dags att experimentera. Skapa din egen rabatt, även på fönsterbrädan kan du odla din egen grönsaker. Använd så mycket som möjligt av egna och naturliga resurser. Nu på våren är det fantastiskt med till exempel spenat från nässlor eller pesto från ramslök. Har du redan planterat något i din rabatt eller kruka?

FRAGT:

- Cykla. Om du inte har långt till jobbet, är cykling en utmärkt lösning. Inte bara kommer du att undvika kontakt med ett större antal människor i kollektivtrafiken, utan du kommer också att vara ute i friska luften och minska bensinförbrukningen.


Vi är övertygade om att "allt ont är för något gott."Kanske ska denna kris lära oss större ödmjukhet och tacksamhet för det vi har och lära oss att klara oss med det. Det kommer att låta oss sakta ner, tänka på vad vi verkligen behöver och inte köpa onödiga saker. Det kommer att lära oss att handla livsmedel mer genomtänkt och att planera maten i förväg. Och framför allt, värdera mellanmänskliga relationer och familjens funktioner och den gemenskap vi lever i. Vi tror att var och en av oss kan bestämma om denna kris kommer att ha en negativ eller positiv inverkan på dem på lång sikt. Vi önskar att ni får ut så mycket som möjligt av det. :)

Med kärlek
Terka, Johan & GoodWays team

Tillbaka till bloggen