Furoshiki ekologické balení dárků

Furoshiki ekologisk inslagning av presenter

Vill du slå in presenter till dina nära och kära på ett originellt, elegant och framför allt hållbart

Prova något annat i år med den smarta tekniken Furoshiki, som alla kan hantera! Furoshiki är en traditionell japansk teknik för ekologisk inslagning av presenter, som blir mer och mer populär över hela världen. Den använder varken papper eller tejp, utan en fyrkantig bit tyg som presenten sveps in i som en knut. Gåvorna är så vackert och ekologiskt inslagna. Furoshiki-tyg är faktiskt i sig själv en extra present, som inte behöver hamna i soporna! Den som får den kan använda den vidare, till exempel som en duk på en picknick, en påse för mellanmål, en knut för nödvändigheter eller så kan den överlämnas och användas för att slå in en present till någon annan.   

Hur paketerar man presenter med Furoshiki-metoden?

Det finns många sätt att knyta Furoshiki - från enkla knutar till mer komplicerade dekorativa knutar. Det är egentligen något som Origami, fast inte av papper, utan av tyg och med praktisk tillämpning. 

Vi kommer att behöva ett tyg helst i fyrkantig storlek, vars längd på en sida är ungefär dubbelt så lång som måtten på själva presenten.  Vid inslagning av en present är det främst storleken och formen som spelar roll. Annars kommer vi att binda en enkel låda, annars en flaska eller små föremål. 

Nedan har vi förberett några av de enklaste metoderna och tips för ekologisk inslagning av presenter i tyg Furoshiki. Den första Ento Tsutsumi passar perfekt för att packa långa föremål, som till exempel våra flaskor i tuber. Den andra Yotsu Musubi anses vara den mest grundläggande Furoshiki knuten och Otsaku Tsutsumi är dess alternativ. Det fantastiska är att det är så enkelt och klart på bara några sekunder! Du kan leka med knutar, översätta dem på olika sätt och dekorera dem med till exempel en kvist, torkade apelsiner eller kanel. 


Hur kan vi packa in små presenter i tyg så att vi inte behöver använda en onödig extra låda? Jag använde metoden Yotsu Musubi, som nämns ovan. Jag var klar på några sekunder och resultatet är vackert och representativt. Men berätta själva, skulle ni kunna fint slå in en liknande klumpig present i presentpapper?

 

Hur uppstod Furoshiki-metoden?

Furo = bad, Shiki = ceremoni

Furoshiki-metoden uppstod i Japan under 1600-talet, när människor packade sina kimonos och personliga tillhörigheter i dukar för offentliga bad. Dessa sjalar bar deras familjs tecken, så de kunde lätt känna igen dem och enkelt bära dem. Med tiden började Furoshiki användas för att bära saker även vid andra tillfällen och paketering av presenter. Olika typer av dekorativa knytstilar började uppstå och det började läggas vikt vid det valda materialet och dess mönster.

I mitten av 20. Århundradet var Furoshiki visserligen tillfälligt utbytt mot plastpåsar, men dess starka tradition har bestått och nu återvänder dess berömmelse i samband med den ekologiska trenden. För närvarande är metoden för ekologisk presentinslagning Furoshiki i Japan en vacker och praktisk sedvänja som förenar praktisk användning och estetisk upplevelse. Att ge någon en present i Japan utan att den är ordentligt inslagen anses vara oartigt. 

 

Det viktigaste är möjligheten att vara tillsammans på julen, och att vi kan glädja våra kära med något litet extra är pricken över i:et. Vi tror att kärleksfullt utvalda och originellt inslagna presenter kommer att skapa ett leende på läpparna hos dina nära och kära. :)

Vi önskar er en vacker och hållbar jul!

Med kärlek,
Terka, Johan & GoodWays team
Tillbaka till bloggen