Furoshiki ekologické balení dárků

Furoshiki ekologisk inslagning av presenter

Vill du slå in presenter till dina nära och kära originellt, elegant och framför allt hållbart

Prova något nytt i år med den smarta Furoshiki-tekniken som alla kan lära sig! Furoshiki är en traditionell japansk miljövänlig presentinslagningsmetod som blir alltmer populär över hela världen. Den använder varken papper eller tejp, utan ett fyrkantigt tygstycke som presenten viks in i som ett knyte. Presenterna blir både vackert och miljövänligt inslagna. Furoshiki-tyget är nämligen i sig självt en extra present som inte behöver hamna i papperskorgen! Mottagaren kan återanvända det, till exempel som picknickduk, lunchpåse, necessär eller ge det vidare och slå in en present till någon annan.  

Hur slår man in presenter med Furoshiki-metoden?

Det finns många sätt att knyta Furoshiki - från enkla knutar till mer komplicerade dekorativa knutar.Det är faktiskt lite som Origami, fast med tyg istället för papper och med en praktisk användning.

Vi behöver ett tyg helst i kvadratisk form, där ena sidans längd är ungefär dubbelt så lång som själva presentens mått.När man slår in presenten beror det främst på dess storlek och form. Man slår in en enkel låda på ett sätt, en flaska eller små föremål på ett annat.

Nedan har vi förberett några av de enklaste metoderna och tips för miljövänlig presentinslagning i tyg Furoshiki. Den första Ento Tsutsumi passar perfekt för att slå in långa föremål, som till exempel våra flaskor i tuber. Den andra Yotsu Musubi anses vara den mest grundläggande Furoshiki-knuten och Otsaku Tsutsumi är dess alternativ. Det fantastiska är att det är så enkelt och klart på några sekunder! Du kan leka med knutarna, vika dem på olika sätt och dekorera med till exempel en kvist, torkade apelsiner eller kanel.


Och hur kan man slå in i tyg många små presenter utan att behöva använda en onödig extra låda? Jag använde Yotsu Musubi-metoden som nämndes ovan. Det var klart på några sekunder och resultatet är vackert och representativt. Säg själv, skulle du kunna slå in en sådan oregelbunden present lika fint i omslagspapper?

 

Hur uppstod Furoshiki-metoden?

Furo = bad, Shiki = ceremoni

Furoshiki-metoden uppstod i Japan under 1600-talet, när människor packade in sina kimonos och personliga tillhörigheter i dukar för att ta med till de offentliga baden. Dessa dukar bar familjens symbol så att de lätt kunde känna igen och bära dem. Med tiden började Furoshiki användas för att bära saker vid andra tillfällen och för presentinslagning. Olika typer av dekorativa knutstilar utvecklades och man började även lägga vikt vid val av material och mönster.

I mitten av 1900- talet trängdes Furoshiki visserligen undan av plastpåsar för en tid, men den starka traditionen överlevde och nu återvänder dess popularitet i samband med den miljövänliga trenden. I dag är Furoshikis miljövänliga presentinslagningsmetod en vacker och praktisk tradition i Japan som kombinerar funktionalitet och estetisk upplevelse. Att ge någon en present i Japan utan att den är ordentligt inslagen anses vara oartigt.

 

Det viktigaste är att kunna vara tillsammans under julen, och att vi kan glädja våra nära och kära med något extra är pricken över i:et. Vi är övertygade om att kärleksfullt utvalda och originellt inslagna presenter kommer att trolla fram ett leende på era närståendes ansikten.:)

Vi önskar er en god och hållbar jul!

Med kärlek,
Terka, Johan & GoodWays team
Tillbaka till bloggen