Vill du värma dig och ge dig själv den rätta känslan av välbehag och njutning för dina smaklökar och doftsinne? Prova detta recept på det mirakulösa gyllene mjölk med gurkmeja! De ingående ingredienserna har hög antiinflammatorisk, antioxidant och regenererande effekt och stimulerar kroppens naturliga försvar. En livgivande dryck!
Recept på Gyllene mjölk:
1. Tillsätt mjölk, kryddblandningen Kurkuma latte och ghee (eller jungfrulig kokosolja) i en kastrull och värm långsamt till kokpunkten.
2. Låt sjuda i några minuter på låg värme tills blandningen doftar, rör om då och då.
3. Sila genom en sil ner i glasflaskor GoodGlass Thermo och låt svalna till en temperatur där drycken är behaglig att dricka.
4. Tillsätt honung eller annat sötningsmedel efter smak. Strö över kanel.
5. Vi kommer att njuta av de välgörande effekterna av det gyllene elixiret!
TIPS: Tillsätt riven ingefära under tillagningen för att intensifiera den läkande effekten.
Vad är Gyllene mjölk?
Denna traditionella ayurvediska dryck “Gyllene mjölk” har använts i Kina, Indien och Sydostasien i århundraden för sina läkande egenskaper. Den får sitt namn från sin djupgyllene färg, som ges av gurkmeja. På grund av sina välgörande effekter kallas den ibland för “livgivande dryck” eller “mirakulös mjölk”. Ingredienserna i den är faktiskt effektiva naturliga läkemedel i sig själva, men i denna kombination multipliceras deras effekter mångdubbelt.
Vilka effekter har gyllene mjölk?
Denna livgivande gyllene dryck med gurkmeja är bra att dricka på kvällen innan sänggåendet, inte bara när man känner sig krasslig, utan också vid matsmältningsbesvär, sömnproblem eller nervositet. Det verkar också förebyggande mot olika livsstilssjukdomar, eftersom det stimulerar immunförsvaret och samtidigt lugnar och regenererar kroppen. Skål för hälsan!
Naturens kraft
Gurkmeja, även känd som indisk saffran eller gul ingefära, har starka antiinflammatoriska, antibakteriella och regenererande egenskaper. Den innehåller antioxidanten kurkumin, som stärker immunförsvaret och minskar risken för cancer och andra livsstilssjukdomar. Genom långvarig tillagning minskar dess effekter, så tillsätt den i maten mot slutet av tillagningen! Cayennepeppar är en fantastisk kämpe mot förkylningar, virus och svamp. Den stödjer matsmältningen, stärker hjärtat och verkar bland annat mot hosta. I kombination med gurkmeja ökar dess effekter mångdubbelt! Så glöm inte att alltid tillsätta en nypa cayenne- eller svartpeppar i varje rätt med gurkmeja.
Kanel är en av de starkaste antioxidanterna i världen. I kombination med honung har den fantastiska läkande egenskaper! Honung har också starka antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, stödjer ämnesomsättningen och avgiftar kroppen. Det är viktigt att vara försiktig så att dess värdefulla ämnen inte förstörs av hög temperatur, så tillsätt den aldrig i kokande dryck, utan först efter att den har svalnat något.
Ghee (klarat smör) eller jungfrulig kokosolja är viktiga i vårt recept på gyllene mjölk eftersom kurkumin är fettlösligt och dessa säkerställer en högre absorption av kurkumin i kroppen.