Känner du av en melankolisk stämning och vet inte hur du ska få tillbaka humöret? Unna dig den rätta smekningen för själen och njutningen för smak- och luktsinnena. Du kommer att älska den unika kombinationen av kryddor med te och mjölk Chai masala!
Känn de välgörande effekterna av traditionell ayurvedisk masalachai på dig själv och kom och titta tillsammans med oss på hur man gör masalachai.
Masala chai - förberedelse:
1. Vi tillsätter mjölk i kastrullen tillsammans med Chai masala-blandningen och värmer långsamt till kokpunkten.
2. Några minuter låter vi sjuda på svag värme tills blandningen doftar och mjölken får en vacker krämig färg, rör om då och då.
3. Sila genom en sil till vår glas eko-flaska GoodGlass Thermo eller mugg och låt svalna till en temperatur där drycken är behaglig att dricka.
4. Tillsätt honung eller annat sötningsmedel efter smak. *Vi tillsätter inte mitt sötningsmedel, eftersom honeybush i blandningen ger drycken en behaglig söt smak.
5. Njut av de välgörande effekterna av traditionell masalachai!
Vad är masalachai?
Chai masala, eller även Chai latte eller Yogi te, är en traditionell indisk ayurvedisk dryck, som på grund av sina välgörande effekter, den behagliga kryddiga smaken och doften samt de värmande egenskaperna nu dricks över hela världen. Chai masala i översättning betyder bokstavligen "te med kryddor". Kryddorna i Chai masala verkar i en gemensam synergi och Chai har så en djup effekt på vår hälsa.
Vilka effekter har masala chai?
Denna livgivande dryck kan avnjutas under hela dagen. Den har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, vilket gör den till en utmärkt förebyggande åtgärd mot förkylningar och influensa. Det hjälper med matsmältningen, mot uppblåsthet, och regelbunden konsumtion ökar ämnesomsättningen och energin. Har antioxidantegenskaper, sänker kolesterol, balanserar blodtrycket och har många andra hälsofördelar. Vill du ha en kopp?
Välgörande ingredienser
Svart te Assam är en grundläggande ingrediens i blandningen för Chai masala dryck. Den kommer från Indien och ger en autentisk smak och full färg. Svart te innehåller stora mängder antioxidanter och hjälper oss att bli av med skadliga fria radikaler, ger oss energi, förbättrar matsmältningen, minskar stressnivåerna och har en rad andra fördelar för vår hälsa.
Honeybush är en buske som härstammar från Afrika. Precis som svart te är honeybush rikt på antioxidanter, verkar det antiinflammatoriskt och stödjer ämnesomsättningen. Innehåller inte koffein och är därför lämplig för att lugna sinnet och för en god sömn.
Anis hjälper vid matsmältning och förhindrar uppblåsthet, lindrar magbesvär, dödar bakterier och svampar i kroppen och dämpar smärta. Kardemumma hjälper matsmältningen, sänker blodtrycket och har en antiinflammatorisk effekt. Den har detoxifierande effekter och fungerar till och med som ett afrodisiakum. Kanel är en av de starkaste antioxidanterna i världen. Det minskar risken för hjärtsjukdomar och har antiinflammatoriska egenskaper. Kryddnejlika verkar mot inflammationer, är en rik källa till antioxidanter, reglerar blodsockernivån och lindrar smärta. Om du vill bli av med dålig andedräkt, rekommenderar vi att du provar att suga på nejlikor! Stjärnanis har antibakteriella och lugnande egenskaper, hjälper till med matsmältningen. Peppar stöder immunförsvaret, lugnar nervsystemet, avgiftar kroppen och har antiseptiska egenskaper.
Alla dessa ingredienser verkar tillsammans i en gemensam synergi och Chai masala har så en djup effekt på vår hälsa!